Mainos: Talvitarjouksena Pyhäjokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Poh­jois-Poh­jan­maan ko­ro­na­nyrk­ki pitää ra­joi­tuk­set en­nal­laan – muu­tok­sia val­mis­teil­la jäl­ji­tys- ja tes­taus­käy­tän­töi­hin

Koronanyrkin mukaan maakunnassa on yhä suuri määrä ihmisiä ilman rokotusten antamaa suojaa, mikä aiheuttaa riskin terveydenhuollon kuormitukselle.
Koronanyrkin mukaan maakunnassa on yhä suuri määrä ihmisiä ilman rokotusten antamaa suojaa, mikä aiheuttaa riskin terveydenhuollon kuormitukselle.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä eli niin sanottu koronanyrkki päätti tiistaisessa kokouksessa pitää maakunnassa nyt voimassa olevat suositukset ja rajoitukset ennallaan, tiedotteessa kerrotaan.

Etäkoulua tai lasten ja nuorten harrastustoimintaan kohdistuvia rajoituksia ei tällä hetkellä ole suunnitteilla.

Ryhmä totesi tilanteen jatkuvan edelleen vakavana. Niin tartuntamäärät kuin ilmaantuvuus ovat alueella korkeita.

Sairaalahoitoa vaatineiden potilaiden määrä on säilynyt viime viikkoina pääpiirteittäin tasaisena, mutta omikron-virusvariatin leviämisen myötä myös sairaalahoitoa vaativien tautitapausten määrän odotetaan lisääntyvän.

– Vaikka variantti ei nykytiedon valossa aiheuta aiempaa vaikeampaa taudinkuvaa, tartuntamäärien lisääntyessä myös sairaalahoitoa vaativien tapausten määrä kasvaa, tiedotteessa sanotaan.

Muutoksia suunnitteilla jäljitykseen ja testaukseen

Pohjois-Pohjanmaalla tartuntojen jäljitys on ruuhkautunut. Koronanyrkin mukaan valmistelussa on muutoksia jäljitys- ja testauskäytäntöihin, jotta terveydenhuollon resursseja saadaan kohdennettua potilaiden hoitamiseen ja rokotuksiin.

Valmisteilla olevan ohjeen mukaan tavallisissa flunssaoireissa ei esimerkiksi tarvitsisi poikkeustapauksia lukuun ottamatta hakeutua koronatestiin. Testaus- ja karanteenikäytäntöjen muutoksista aiotaan tiedottaa tarkemmin erikseen.

Koordinaatioryhmä muistuttaa, että rokotekattavuuden nostaminen on edelleen tärkeää terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi.

– Myös alueella voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia esimerkiksi yksityistilaisuuksien järjestämisestä, maskien käytöstä ja etätyöstä sekä korona-ajan yleisistä hygieniakäytännöistä on edelleen tärkeää noudattaa, tiedotteessa sanotaan.