
Joustavasti uusille urille kurilla, armoa unohtamatta
Kajaanin ammattikorkeakoulu on kouluttanut Raahessa uusia osaajia jo useita vuosia. Rakennusalalle tietotekniikasta vaihtanut Marko Alakarjula (41) valmistui rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööriksi vuonna 2021. Opintojen alussa Marko työskenteli Enicsillä, mutta sai alan harjoittelupaikan Miilukangas Oy:ltä ja nappasi sieltä työpaikan kiinteistöinsinöörinä.
”Työnkuvaani kuuluu kiinteistön ylläpidon kehittäminen sekä kiinteistöomaisuuden hallintaohjelman ylläpito. Lisäksi suunnittelen rakennus- ja rakennepiirustuksia ja toimin tarvittaessa rakennusprojekteissa myös vastaavana työnjohtajana. Opintoihin hakeutuessani minulla ei ollut tarkkaa visiota haaveammatista, mutta työnjohtopuoli ja valvontatehtävät houkuttelivat. Olen päässyt toteuttamaan molempia nykyisessä työssäni”, Marko toteaa.
Monimuoto-opinnot suoritetaan suurimmaksi osaksi etänä. Työn ohessa opiskelu vaatii Markon mukaan ennen kaikkea järjestelmällisyyttä.
”Kyllä se yleensä kannattaa hoitaa sovitut hommat ajallaan, vaikka toki ihminen onkin viime hetken paniikissa monesti luovimmillaan”, Marko nauraa.
Kajaanin ammattikorkeakoulu opinahjona saa Markolta pelkkää kiitosta. Oppimisympäristö toimi, kysymyksiin löytyi aina vastaukset ja ihmiset sai puhelimellakin kiinni. Positiivista oli myös se, että asiat hoituivat etänä, myös suurin osan tenteistä.
Syntyperäisenä raahelaisena Marko kehuu kotikaupunkiaan juuri sopivan kokoiseksi. Kaikki perustarpeet löytyvät ja tarvittaessa pääsee sukkuloimaan nopeasti Ouluun tai Ylivieskaan, jos siltä tuntuu.
Laboratorioalalla yli 20 vuotta eri tehtävissä työskennellyt 45-vuotias Pia Mustakangas on ollut SSAB:lla miltei koko työuransa ajan. Myös hän valitsi monimuoto-opinnot uudelle alalle kouluttautuessa.
”Koin, että labra-ala oli ehkä antanut kaiken mitä oli otettavissa ja halusin haastaa itseäni uuteen. Hain Raahessa järjestettäviin konetekniikan insinööriopintoihin ja ilokseni sain paikan. Vuosien opinnot eivät hirvittäneet, sillä ne pystyi suorittamaan joustavasti työn ohessa”, muistelee Pia neljän vuoden mittaista rupeamaansa.
Loppuvuodesta 2022 valmistunut Pia on edelleen saman työnantajan palveluksessa. Opintojen myötä hän sai puolen vuoden mittaisen harjoittelupaikan tuotesuunnittelusta ja harjoittelu johti nykyiseen työhön Product Engineerinä.
”Arki koostuu teknisestä tilaustenkäsittelystä. Toimin käytännössä toimitustuen ja myynnin tukena asiakastarpeiden täyttämiseksi. Rooliini kuuluu muun muassa ohjeistaa ja opastaa teknisissä, materiaaleihin ja standardeihin liittyvissä kysymyksissä”, kertoo Pia.
Harrastuksista joutui opintojen aikana hieman liisimään, mutta Pia kokee uhraukset insinööritutkinnon arvoisiksi. Tutor-opettajan kanssa oli mahdollista keskustella opintojen suorittamisesta aina halutessaan, ja osa opinnoista tehtiin ryhmätöinä.
”KAMKissa opetuksen taso on hyvä. Kaikki pärjäävät opinnoissa, kunhan sitoutuvat asiaan. Kannattaa valita välillä myös kultainen keskitie ja olla itselleen armollinen”, Pia nauraa.

Pian työnantaja SSAB kannustaa työntekijöitään opiskeluun ja osaamisen kasvattamiseen. Opiskelijalla on mahdollista saada lukuvuodelle useampia palkallisia opintovapaapäiviä ja tutkinnosta riippuen myös kannustinpalkkio valmistumisen jälkeen.
Opiskeluelämä Raahessa on täyttänyt kaikki odotukset
Tommi Järvinen opiskelee Raahessa pelialaa toista vuotta. Naantalista Pohjois-Pohjanmaalle muuttanut Tommi on harrastanut pelaamista muksusta asti ja jossain vaiheessa kypsyi ajatus, että pelejähän voisi tehdä itsekin.
”Peliala kiinnosti kovasti ja asiaa googlettaessani huomasin, että Kajaanin ammattikorkeakoulu järjestää alan opintoja. Hain Raaheen pelialan tradenomikoulutukseen”, Tommi valottaa polkuaan.
Opiskeluelämä on toistaiseksi ruksinut kaikki boksit odotusten suhteen. Projekteja on paljon ja opiskelu on käytännönläheistä. Pelialan porukkaa Tommi kehuu tiiviiksi yhteisöksi. Asioita järjestetään yhdessä ja opiskelijoista huolehditaan myös koulun puolelta hyvin.

Varsinaisia unelma-ammatteja Tommilla ei ole, mutta ohjelmointiopinnot mahdollistavat monenlaista. Peliala olisi ehkä se ensisijainen toive, mutta myös softapuoli kiinnostaa.
”Opiskelen itseäni varten. Asetelma työelämää ajatellen on hyvä, sillä en ole osaamisen puolesta sidottu pelkästään pelialaan. Vaikka kilpailu on kovaa, voi ohjelmointiin liittyvä työpaikka tulla vastaan mistä päin tahansa. Eihän se ole silloinkaan kuin hypätä”, Tommi naurahtaa.
Tommi ei tuntenut Raahea entuudestaan. Itse asiassa hän ei ollut koskaan aiemmin käynyt Ylivieskaa pohjoisemmassa.
”Pieni paikkakuntahan tämä on. Luonnonläheisessä kaupungissa on kaikki palvelut lähellä, asiat kunnossa ja asuntojakin löytyy helposti. Ei siis mitään valittamista”, kuvailee kotihiireksikin itseään kutsuva Tommi uutta kotikaupunkiaan.
Ohjelmistokehitys ja kyberturvallisuus vahvimpina kärkinä työnantajien toiveesta
Raahessa syksyllä alkavan tieto- ja viestintätekniikan insinöörikoulutuksen sisältö on räätälöity poikkeuksellisen tarkasti alueen työelämän tarpeisiin. Jonna Kalermo-Poranen vastaa KAMKissa koulutuksen suunnittelusta ja toimii siinä yhteyshenkilönä. Opinnot järjestetään Raahessa kumppanin Koulutuskeskus Brahen tiloissa, jossa opiskelevat myös tulevat kone- ja rakennustekniikan insinöörit.
Alueen yrityksiä on ollut mukana suunnittelemassa koulutusta peilaten omiin tulevaisuuden suunnitelmiin. Koulutuksen tutkintovaatimukset täyttyvät toki kuten missä tahansa 240 opintopisteen laajuisessa insinööritutkinnossa.
”Tutkintokokonaisuudesta noin puolet on säädetty työelämän tarpeisiin. Aiheina ovat muun muassa pilvipalvelut, web-kehitys, data-analytiikka ja tekoäly. Yksi moduuli on kyberturvallisuus, joka on tässä maailman ajassa erittäin kriittisessä roolissa, eikä näin laajaa opintokokonaisuutta teemaan liittyen juurikaan ole tarjolla Pohjois-Suomessa. Valmistuvien insinöörien osaaminen on niin kysyttyä, että pelikenttänä on halutessaan koko maailma”, Jonna taustoittaa.

Vihreän siirtymän edelläkävijänä tunnettu SSAB tekee korkeakouluyhteistyötä monella eri tasolla ja on mukana myös Raahen koulutusten suunnittelussa yhtenä työryhmän jäsenenä. SSAB:n HR-päällikkö Sisko Kivistön mukaan on kaikkien etu, että yritys saa äänensä kuuluviin tulevaisuuden tarpeisiin liittyen.
”Raahessa tieto- ja viestintätekniikan insinöörikoulutuksessa painotetaan erityisesti ohjelmistokehitystä, joka tukee muun muassa SSAB:n tulevaisuuden tarpeita tehtaan tuotantotavan muutoksessa. Tässä kuviossa kaikki siis voittavat”, Sisko toteaa.
Tämänhetkisten päätösten mukaan ainakin SSAB:n investointien ensivaiheessa vetypelkistetty rauta tuodaan Ruotsista Raaheen.
”Raahen kaupunki on ollut hyvin aktiivinen vetytalouden kehityksen suhteen, joten kenties se kantaa hedelmää muiden toimijoiden osalta. Osaamistarpeet liittynevät turvallisuuteen, varsinaiseen vedyn valmistukseen elektrolyysillä, sähköön sekä laitteistojen huoltoon ja ylläpitämiseen”, kertoo puolestaan SSAB:n ympäristö- ja turvallisuusjohtaja Harri Leppänen.
SSAB tarjoaa vuosittain noin 600 kesätyöpaikkaa muun muassa tuotantoon, kunnossapitoon, satamaan ja tehtaan tukitoimintoihin. Lisäksi SSAB:lle voi päästä työharjoittelujaksoille ja tekemään opinnäytetöitä.
”Meille on mahdollista hakea myös erilaisiin harjoitteluohjelmiin, ja kokemuksen karttuessa voi päästä seuraavana kesänä aiempaa vaativampiin töihin. Opinnäytetyön aiheita miettiessään kannattaa pallotella ideaa esimerkiksi juuri harjoittelujakson tai kesätöiden aikana”, Sisko vinkkaa.
Jos työskentely huipputeknisellä ja innovatiivisella alalla kiinnostaa, voi SSAB tarjota urakehitykseen monipuolisen ja turvallisen kasvupolun. SSAB:llä on työmahdollisuuksia kaikilla liiketoiminta-alueilla, kuten teräksen käsittely, myynti, tekninen tuki, tuotekehitys, IT, markkinointi, talous, henkilöstöhallinto ja logistiikka. Raahen kaupungin hyvät palvelut ja meren läheisyys tukevat alueella viihtymistä.
”Tavoitteemme on tuoda fossiilivapaa teräs markkinoille ensimmäisenä teräsyhtiönä vuonna 2026 ja päästä suurelta osin eroon toimintamme hiilidioksidipäästöistä noin vuonna 2030. Päämäärämme on myös olla maailman turvallisin teräsyhtiö. Tarvitsemme henkilöstöä tiimeihimme kaikkialla SSAB:llä. Lämpimästi tervetuloa meille”, Sisko toivottaa.
- Raahe on idyllinen ja kaunis merenrantakaupunki Pohjois-Pohjanmaalla
- Kaupungissa on noin 24 000 asukasta
- Kajaanin ammattikorkeakoulussa opiskelee noin 2 000 opiskelijaa, joista noin 250 Raahessa
- Kevään yhteishaussa Raahessa on haussa seuraavat koulutukset
• Tieto- ja viestintätekniikan insinööri (AMK)
• Konetekniikan insinööri (AMK), monimuoto-opinnot - Korkeakoulujen yhteishaku on käynnissä 15.–30.3.2023
- Tutustu Raahen koulutuksiin osoitteessa www.brahe.fi/amk