Tutustu Vau!Hausiin: Täl­lai­sel­ta näyttää Ou­lais­ten uusissa yrit­tä­jien pal­ve­lu­ti­lois­sa

Mainos: Talvitarjouksena Pyhäjokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

THL: Poh­jois-Poh­jan­maal­la 35 ja koko maassa 810 uutta tar­tun­taa – täl­lai­nen on ro­kot­ta­mat­to­mien osuus OYSissa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on todettu 810 uutta koronavirustapausta. Koko maassa on todettu yhdeksän uutta koronaan liittyvää kuolemaa maanantain jälkeen.

Valtaosa Oysin koronapotilaista ei ole saanut yhtään rokotusta.
Valtaosa Oysin koronapotilaista ei ole saanut yhtään rokotusta.
Kuva: Vesa Joensuu

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on todettu 810 uutta koronavirustapausta. Koko maassa on todettu yhdeksän uutta koronaan liittyvää kuolemaa maanantain jälkeen.

Pohjois-Pohjanmaalla uusia tartuntoja oli 35. Niistä 19 todettiin Oulussa, neljä Kempeleessä, neljä Kuusamossa, kolme Ylivieskassa, kaksi Sievissä, yksi Haapavedellä, yksi Limingassa ja yksi Tyrnävällä.

Lapin sairaanhoitopiirissä tartuntoja oli kuusi. Niistä viisi havaittiin Rovaniemellä ja yhdestä ei ollut kuntatietoa.

Länsi-Pohjassa taruntoja oli 12. Niistä kahdeksan oli Torniossa, kaksi Kemissä ja kaksi Keminmaalla.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on tällä hetkellä yhdeksän koronapotilasta.

Viikoilla 38–40 Oysiin otettiin hoitoon 15 koronapotilasta. Heistä noin 11 oli kokonaan rokottamattomia. Täyden rokotussarjan oli saanut yksi potilas.

Viikoilla 41–43 potilaita otettiin hoitoon 19. Rokottamattomia heistä oli 13. Täyden rokotussarjan oli saanut viisi potilasta.

Potilaiden rokotusstatus käy ilmi sairaanhoitopiirin ylläpitämältä koronasivulta.

Kartanonväki-hoitokodissa Iissä koronatartuntoja

Iissä yksityisessä Kartanonväki-hoitokodissa on todettu vanhusasiakkailla ja henkilökunnalla yhteensä kuusi koronatartuntaa. Sekä henkilökunta että asiakkaat on testattu, ja hoitokodissa on erityisjärjestelyjä, jotta jatkotartunnoilta vältyttäisiin. Vierailut Kartanonväkeen on toistaiseksi kielletty.

Iissä on viimeisen parin päivän aikana todettu reilu kymmenen tartuntaa, kun niiden yhteismäärä koko korona-aikana on 95. Kyseessä on yksi tai kaksi tartuntaketjua, jotka on nyt saatu kartoitettua.

Yläkoulujen sulkemisella ei havaittu hyötyjä

Yläkoulujen sulkemisella ei ollut vähentävää vaikutusta 13-15-vuotiaiden korona-ilmaantuvuuteen, selviää THL:n tekemästä tutkimuksesta.

– Keväällä 2021 yhtä aikaa ravintoloiden sulkemisten kanssa useimmat alueet – kattaen yli 70 prosenttia väestöstä – sulkivat myös yläkoulut, kun muilla alueilla yläkoulut jatkoivat lähiopetuksessa. Tilanne mahdollisti yläkoulujen sulkemisen vaikutuksen vertailun erillisenä ja täydentävänä pandemian torjuntatoimena, kertoo THL:n ylilääkäri Otto Helve.

– Epidemiatilanne oli huomattavasti vaikeampi niillä alueilla, joilla yläkoulut siirrettiin etäopetukseen. Nuorten ikäryhmien ilmaantuvuuden suhteellinen muutos oli kuitenkin samankaltainen molemmissa ryhmissä, eikä yläkoulujen sulkemisesta näyttänyt olevan lisähyötyä, sanoo THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi.

Samanlaisia tutkimustuloksia on raportoitu myös Norjasta ja Japanista.

Alueiden yleiset rajoitustoimenpiteet vaikuttivat tutkimustulosten valossa koronavirustapausten määrään. Tapaukset vähenivät sekä alueilla, joissa yläkoulut suljettiin, että alueilla, joissa yläkouluja ei suljettu.

Tutkimuksen aineisto on peräisin ajalta, jolloin Delta-muunnoksen aiheuttamat tautitapaukset olivat epätodennäköisiä.

Kello 15.52 uutiseen lisätty tieto Iin hoitokodin koronatartunnoista.

Kello 12.42 uutiseen lisätty tieto koronakuolemista sekä tietoja yläkoulujen sulkemisen vaikutuksista.