Päivittyvä nimilista: Kevään 2022 uudet yliop­pi­laat: Katso ni­mi­lis­ta täältä

Radio Kaleva: Täältä voit kuun­nel­la kanavaa netin kautta

Mainos: Läheltä näkee kauas. Tutustu Py­hä­jo­ki­seu­tu Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Lukijalta

Viileä kesä: Pui­mu­rit käyvät vielä lo­ka­kuus­sa­kin

Kauran puinti saattaa jäädä lokakuulle. Sadosta odotetaan silti hyvää.

Ohran puinti alkanee syyskuun puolivälin paikkeilla. Sen sijaan kauran puinneista osa livahtaa lokakuun puolelle.
Ohran puinti alkanee syyskuun puolivälin paikkeilla. Sen sijaan kauran puinneista osa livahtaa lokakuun puolelle.

Maamiehen vuosi uhkaa pidetä pitkälle syksyyn. Kaurapeltoja viikon aikana kymmenellä tilalla kierrellyt Luonnonvarakeskuksen Ruukin tutkimusaseman tutkija Timo Lötjönen kertoo, että viljasato on yleisesti myöhässä normaalista aikataulustaan.

Taustalla on kylmä kesä. Vilja ei ole saanut kokoon kaipaamaansa lämpösummaa kypsyäkseen puintikuntoon.

Toisaalta kylvöt alkoivat kylmän kevään takia myöhään. Osa viljasta kylvettiin vasta kesäkuussa, joskin osa saatiin maahan toukokuun lopussa.

–Ohra joutuu yleensä aiemmin kuin kaura – riippuu siitä, milloin se on saatu kylvettyä. Kylvö on viivästynyt täällä, sillä maat olivat kylmiä ja routaa oli pitkään.

Puinnit näyttävät venähtävän muutaman viikon päähän. Ohran puinti alkanee syyskuun puolivälin paikkeilla, ja osa hitaammin valmistuvan kauran puinneista siirtynee lokakuulle.

Viljanviljelijät odottavat nyt lämmintä, aurinkoista ja vähäsateista jaksoa, jotta puintiin päästäisiin mahdollisimman pian.

Viime viikko oli hyvin sateinen, ja pellot litisevät vettä. Juuri nyt eivät monessakaan paikassa kannattele raskaita puimakoneita.

–Viime viikolla satoi 50–60 milliä Ruukissa ja Kestilässä. Jos sateita on paljon, maan kantavuus menee, eikä pellolle pääse.

Ne, jotka viljelevät viljaa karjan rehuksi, voivat aloittaa puinnit muita aiemmin. Litistettynä murskeena säilöttävän viljan ei tarvitse olla kuivaa eikä edes täysin valmista. Murskeviljan puintia on päästy paikoin jo aloittelemaan.

Lötjösen mukaan satonäkymiä pidetään kaikesta huolimatta hyvinä.

–Kasvustot ovat hyvät. Jyvät ovat suurikokoisia. Vilja ei ole kärsinyt liiasta märkyydestä kuten kahtena aiempana kesänä.

Sääennusteet ovat povanneet hallaöitä jo tälle viikolle. Yöpakkanen ei ole kuitenkaan viljelijälle mikään katastrofi, jos viljelijä voi ostaa ensi kesäksi tarvitsemansa siemenviljan etelästä.

–Ankaran hallan aikaan tuleentumattoman jyvän itävyys menetetään, eikä viljaa voi käyttää siemenviljana. Jos halla tulee paljon ennen viljan tuleentumista, jyvät voivat jäädä kevyiksi, kertoo Timo Lötjönen.

Tutkija viljelee itse vajaata pariakymmentä hehtaaria viljaa Kestilässä.

–En osaa kovin huolestua. Itsellänikin on kauraa, ja sen voi puida syys-lokakuun vaihteessa. Eihän ilmoille mitään voi.

Eniten vahinkoa sadonkorjuulle voivat aiheuttaa sateet. Lokakuussa päivä on selvästi paljon lyhyempi kuin syyskuussa, eikä puintiin soveltuvia tunteja ole paljon päivässä. Mitä syksympään mennään, sen kosteammaksi niin säät kuin viljapellotkin muuttuvat. Kuivaamoilla voi olla lokakuussa tungosta.

–Kellä on paljon puitavaa, sillä on suurin ongelma: voi tulla kiire puinnin kanssa. Syksyn loppupäivät voivat olla aika lyhkäisiä. Viljaa on vaikea puida kosteana, ja sen kuivattaminen tulee kalliiksi, sillä kuivaus kysyy paljon energiaa.

Hitaasti kypsyvän rypsin puinti näyttää sekin siirtyvän näillä korkeuksilla lokakuun puolelle.

Ruista viljellään pieninä aloina. Syyskylvöstä kasvunsa aloittava ruis lähtee kuitenkin aikaisin kasvuun kutakuinkin joka vuosi. Lötjönen arvioi, että rukiin puinti alkaa syyskuun puolivälissä.

–Olen nähnyt kuminaa jo puitavan.