Kahden tunnin kierroksella: Katso li­ve­tun­nel­maa: Ou­lais­ten Vil­li­per­jan­tai yh­dis­tää kult­tuu­rin ja kau­pal­li­suu­den –Mistä ihmiset ta­pah­tu­mas­sa tyk­kää­vät?

Uutta ja päivittyvää tietoa: Katso Kalevan hir­vi­las­ku­ris­ta tuoreet saa­lis­mää­rät – Poh­jois-Poh­jan­maal­la hir­vi­jah­ti jatkuu, mutta vielä va­jaal­la teholla

Helppo käyttää: So­vel­lus Py­hä­jo­ki­seu­dun lu­ke­mi­seen on nyt valmis –Näin hel­pos­ti lataat sen kän­nyk­kää­si

Ener­gian­sääs­töön kodissa liittyy myös riskejä – ­huo­mioit­han nämä asiat

Vakituisen asunnon tulisijat on nuohottava vähintään kerran vuodessa. Arkistokuva.
Vakituisen asunnon tulisijat on nuohottava vähintään kerran vuodessa. Arkistokuva.
Kuva: Vesa Joensuu/Arkistokuva

Sähkön säästäminen ja vaihtoehtoiset lämmitysmuodot ovat ajankohtaisia tänä syksynä monessa kotitaloudessa. Energiansäästöön liittyy kuitenkin myös riskejä, muistuttaa Pohjola Vakuutus.

Äärimmäisyyksiin viety sisälämpötilan lasku voi saada aikaan merkittävää vahinkoa.

– Monet eivät tiedä kodin tarpeellisen lämpötilan määrää, ja mitä talon rakenteille tapahtuu, jos sisälämpö laskee alle turvallisen peruslämmönrajan, joka on tyypillisesti noin 12 astetta. Pahimmillaan puhutaan suurista vesivahingoista, kun putket jäätyessään halkeavat, Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden omaisuusvakuutuksista vastaava Iiris Saranpää sanoo tiedotteessa.

Ilmalämpöpumppu on hyvä lisä kodin sisälämpötilan hienosäätämiseen, mutta se ei voi olla ainoa lämmönlähde, mikä kerrotaan myös vakuutusyhtiön suojeluohjeissa.

Monessa kotitaloudessa turvaudutaan energiansäästötalkoiden keskellä puulla lämmitettäviin varaaviin takkoihin ja tulisijoihin. Pidempään käyttämättä ollut tulipesä vaatii kuitenkin ammattinuohoajan tarkastuksen ennen kuin tulisijaa on turvallista käyttää.

– Vakituisen asunnon tai vakituiseen asumiseen käytetyn kiinteistön tulisijat on nuohottava kerran vuodessa. Jos tulisija on aktiivisessa, lähes päivittäisessä käytössä, olisi nuohoojan hyvä käydä vähintään kerran vuodessa. Nuohooja puhdistaa hormit ja tarkistaa niiden paloturvallisuuden, Saranpää sanoo.

Jos tulipalo syttyy, koska nuohous on tehty liian harvoin, voi se vaikuttaa vakuutuskorvauksiin.

Tulta pitää aina vahtia ja huolehtia kodin palovaroittimien toimivuudesta. Pohjola Vakuutus odottaa, että tulisijojen lämmityksen suosion kasvu näkyy myös asiaan liittyvien vahinkoilmoitusten määrien kasvuna.