Kärsämäen uuden liikuntahallin Kataja-areenan avajaisia juhlittiin viikko sitten lauantaina. Väkeä oli paikalla noin 250 ja mukana oli myös kärsämäkinen Jukka Jääskelä.
– Kävin katsomassa millainen Kataja-areena saatiin. Väkeä oli sen verran paljon avajaisissa, etten ihan pystynyt havainnoimaan kaikkia liikuntapaikkoja, mutta hienoa että uusi liikuntahalli Kärsämäelle saatiin, Jääskelä arvostaa.
– Liikunnan suhteen uusi halli monipuolistaa entisestään liikuntatarjontaa. Kun huomioidaan sekin, että vieressä on urheilukenttä ja talvella hyvä jääkaukalo. Lisäksi halli sijaitsee Frosteruksen koulun vieressä, joten on tärkeää, että lapsilla ja nuorilla on hyvät mahdollisuudet hyödyntää liikuntahallin käyttö kouluaikanakin.
Liikuntahalli on osittain kaksikerroksinen ja alakerran lattia on parkettia. Parkettilattia saliin valittiin siksi, että salissa voidaan järjestää tansseja ja lattia sopii kansalaisopiston tanssipiirien käyttöön.
– Kyllä niitä Kärsämäen Katajan tanssivuosia kaipaa. Olisi mahtava, jos tansseja taas järjestettäisiin Kärsämäellä ja saataisiin se 70-luvun huuma uudelleen päälle. Se, kun Kärsämäellä esiintyivät isot nimet Hurricanesit ja muut. Väkeä tuli tansseihin läheltä ja kaukaa, Jääskelä muistelee.
Liikuntahalli rakennettiin kunnan omana työnä ja rakennusvaiheet jaettiin omiksi urakoiksi. Jääskelä arvostaa sitäkin, että useampi urakka toi töitä kärsämäkisille yrityksille.
– Sitä mietin pystyykö uudessa liikuntahallissa harrastamaan painonnostoa. Vanhalla Katajalla sitä harrastettiin ja mahtaisiko lajista kiinnostuneita löytyä edelleen, Jääskelä pohtii.
Kärsämäen kunnan rakennusmestari Ilkka Saari kertoo, että Kataja-areenan avajaisissa väki antoi hallista kehuja. Kehitysehdotuksiakin löytyi.
– Tulevilta käyttäjiltä ja toimijoilta tuli hyviä kehitysideoita. Esimerkiksi mitä varusteita voisi hankkia halliin lisää. Toiveet ja terveiset kirjattiin ylös, ja ensimmäiset ehdotukset on otettu jo toteutukseen. Halliin tilattiin säilytystiloja varusteille, Saari sanoo.
Kataja-areena ei vielä ole 100 prosenttisesti käytössä.
– Tällä hetkellä liikuntahalli on vähäisemmässä käytössä eli siellä kokoontuu kerhoja. Hallissa on vielä pientä laittamista, jonka jälkeen halli otetaan täydellisesti käyttöön. Arvelisin, että viimeistelytöihin menee vielä ensi viikko ja parin viikon päästä voidaan ottaa salivuorot käyttöön.
Kataja-areenan rakentaminen maksoi noin 1,4 miljoonaa euroa, johon Kärsämäen kunta sai valtionavustusta 462 000 euroa.
– Liikuntahallin rakentaminen ajoittui aika hyvään ajankohtaan. Hankinnat ehdittiin tehdä ennen kuin rakennusmateriaalien kustannukset nousivat reilummasti, kunnan rakennustarkastaja Esko Hämäläinen vertaa.
Esko Hämäläinen jää eläkkeelle lokakuussa
Kataja-areenan valmistuminen on rakennusmestari Esko Hämäläiselle tietynlainen päätepysäkki. Hän jää eläkkeelle lokakuussa.
– Synnyin Hyvinkäällä ja olin 4–5 vanha, kun muutimme Nivalaan. Ammattikoulun kävin Nivalassa, jonka jälkeen lähdin Hämeenlinnaan teknilliseen kouluun, josta valmistuin 1979, Hämäläinen kertoo.
Opintojen jälkeen työpaikka löytyi ensin Nivalan silloiselta kunnalta, ja sitten Hituran kaivokselta.
– Kärsämäen kuntaan tulin töihin ensimmäisen kerran 1982. Tuurasin silloin osan aikaa silloista rakennusmestaria Nymanin Markkua. Olin silloin kunnalla töissä vuoteen 1984, jolloin Markku palasi töihin. Kunnalle palasin töihin 1989, jolloin Nyman jäi eläkkeelle.
Eläkepäivien varalle ole isompia suunnitelma.
– Kunhan ensin huokailen ja katsoo sitten, mitä sitä isona tekee, Hämäläinen vitsailee.
Vaikkei suurempia suunnitelmia olekaan niin miehelle ajanvietettä kyllä löytyy.
– Puoliso (Meeri Kaketti) on myös eläkkeellä ja meillä on pieni laivakoira, schipperke-Alma, joka kanssa käydään lenkillä. Meillä on Lamujärvellä mökki, joten sielläkin piisaa puuhasteltavaa. Kalastus ja metsästyskin on mukavaa hommaa.