Karkauspäivä : Aaro Tör­mi­kos­ki on kar­kaus­päi­vän päi­vän­san­ka­ri: "On sitä monet ih­me­tel­leet ja nau­ra­neet­kin, että miten oot syn­ty­nyt kar­kaus­päi­vä­nä"

Maskeerattu mies: Jorma Rantala kertoo ami­raa­li Thitzin tarinan

Mainos: Tutustu Pyhäjokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kolumni
Tilaajille

Mit­taa­ma­ton­ta mie­li­hy­vää eri lajien ko­kei­lus­ta –Vai pitääkö lii­kun­nan maistua suussa ve­rel­tä?

Oulainen

Pitääkö liikunnassa maistua aina verenmaku suussa, jotta olet suorittanut tarpeeksi? Ei, sanon minä, joka en ole urheilija, en säännöllinen liikkuja enkä minkään lajin vakituinen harrastaja. Ihmisten hyvinvoinnista, liikkumisesta ja liikkumattomuudesta kannetaan yhteiskunnassa paljonkin huolta. Me istumme itsemme hengiltä, on tämän ajan vallitseva käsitys. Pitäisi saada itsensä penkistä irti, seisoa sähköisen työpöydän ääressä ja kävellä vaikka paikallaan kännykkään puhuessaan. Näin hoksautetaan meitä konttorirottia ylläpitämään kehomme liikeratoja ja välttämään ennenaikaista kangistumista.

Oma suhtautumiseni liikkumiseen on vaihdellut ikäkausien mukaan. Lapsena ja nuorena hiihdin talvisin jopa kilpaakin. Nyt suksipaketti on lähinnä käynyt kerran talvessa tuultumassa varastosta pihamaalla. Vaikka viimeistelyä vailla oleva kuntorata menee miltei ikkunamme alta, metsäiselle maastokierrokselle tulee harvoin lähdettyä. En tosin tiedä tulevaa talvea, josko vaikka hiihtäisi enemmänkin kuin sen luvatun yhden kierroksen per talvi.

Pyörä on ollut hyötyajoneuvo siihen saakka, kunnes ajoin ajokortin.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.