50 kuvaa: Ou­lais­ten lukion Wanhat 2024

Maskeerattu mies: Jorma Rantala kertoo ami­raa­li Thitzin tarinan

Kerro havainnoistasi: Ve­si­joh­to­ver­kos­tos­sa on vuo­to­koh­ta Ou­lai­sis­sa

Mainos: Talvitarjouksena Pyhäjokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Tilaajille

Mys­tee­ri­löy­tö Ou­lais­ten kir­kos­ta – katon korjaus pal­jas­ti 1600-lu­vul­ta pe­räi­sin olevan pai­no­pa­pe­rin

Oulainen

Oulaisten kirkon remontin yhteydessä on tehty jo kaksi historiallista esinelöytöä. Viimeisin löytö paljastui juhannuksen alla, kun katosta löytyi lautaa, joka oli verhottu painettuun paperiin.

– Paperissa on saksankielistä tekstiä. Se on kirjoitettu fraktuuralla ja siitä saa selvää vuosiluvun 1640, kertoo Oulaisten kirkkoremontin pääsuunnittelija, arkkitehti Antti Pihkala.

Hän toteaa, että saksan kielen taitonsa ei riittänyt suomentamaan näkyvissä olevan tekstin sisältöä. Toisaalta vanhanaikainen fraktuura on kirjasinlaji, josta ei ole helppoa saada selvää, vaikka se olisikin kotimaisella kielellä kirjoitettu.

Fraktuura oli yleinen kirjasinlaji kirjojen ja sanomalehtien painamiseen Pohjois-Euroopassa 1500-luvulta lähtien, varsinkin Saksan, Itävallan ja Sveitsin alueella.

Paperin alkuperää ei ole vielä ehditty selvittää Siksi on tässä vaiheessa tyydyttävää pelkään spekulaatioon ja oletuksiin.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita Oulaisten kiinnostavia artikkeleita

Kaikki sisällöt verkossa ja sovelluksessa Näköislehti torstaisin ja arkisto Kuvagalleriat, videot ja livelähetykset Uutiset sähköpostiisi torstaisin