Poh­jois-Poh­jan­maan ko­ro­na­ra­joi­tuk­sia jat­ke­taan kuu­kau­del­la – kas­va­nut ko­ti­maan mat­kai­lu li­sän­nyt hieman tar­tun­to­jen määrää

Pohjois-Pohjanmaan koronarajoituksia jatketaan 31. maaliskuuta saakka.
Pohjois-Pohjanmaan koronarajoituksia jatketaan 31. maaliskuuta saakka.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Pohjois-Pohjanmaan alueellisia koronarajoitusten ja suositusten voimassaoloa jatketaan yli kuukauden päähän eli maaliskuun loppuun saakka.

Alueellisen koronakoordinaatioryhmän mukaan Pohjois-Pohjanmaa on yhä koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Ryhmä päätti tiistaisessa kokouksessaan jatkaa voimassaolevia suosituksia 31. maaliskuuta saakka.

Pohjois-Pohjanmaan koronatartuntojen määrä on PPSHP:n mukaan kääntynyt hienoiseen nousuun alkaneen lomakauden ja sen myötä lisääntyneen kotimaanmatkailun vuoksi. Viikolla 7 Pohjois-Pohjanmaalla todettiin yhteensä 68 koronatartuntaa ja viikon aikana ilmaantuvuusluku oli 17 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohti.

Koordinaatioryhmän mukaan molemmat luvut ovat hieman suuremmat kuin edeltävällä viikolla. Koronakoordinaatioryhmän mukaan aiemmin tehdyt lievennykset esimerkiksi koulujen lähiopetukseen tai lasten ja nuorten harrastustoimintaan eivät ole syynä tartuntojen määrän kasvamiseen, vaan tartuntojen määrä on kasvanut kotimaan matkailun myötä.

Alueellisen koronakoordinaatioryhmän puheenjohtajan, OYSin johtajaylilääkäri Juha Korpelaisen mukaan alueen koronatilanne on epävakaa.

– Alkanut lomakausi ja sen myötä lisääntynyt matkustelu voivat vaikuttaa epidemian kehittymiseen nopeastikin, Korpelainen toteaa.

Korpelainen muistuttaa tiedotteessa, että lomaa tulisi viettää perhepiirissä ja välttää lähikontakteja perheen ulkopuolisten henkilöiden kanssa.

– Ulkoilkaa, mutta pitäkää sisätiloissa turvavälejä. Nyt ei ole juhlimisen aika, Korpelainen summaa.

Pohjois-Pohjanmaan koronatilannetta tarkastellaan seuraavan kerran tiistaina 2. maaliskuuta.

Pohjois-Pohjanmaalla voimassa olevat suositukset ja rajoitukset

Yleisötilaisuudet: Sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä on rajattu 10 henkilöön aluehallintoviraston päätöksellä.

Julkiset tilat: Kuntien hallinnoimat julkiset tilat voidaan pitää kuntien harkinnan mukaan ja paikallinen epidemiatilanne huomioiden avoimena, jos turvallinen asiointi niissä voidaan varmistaa. asiointiin.

Maskisuositukset (koskevat yli 12-vuotiaita): 

Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa

Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita.

Aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset yläkoulusta alkaen

Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)

Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa

Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista

Yksityistilaisuudet: Yksityistilaisuuksien osallistujamäärä suositellaan rajattavaksi 10 henkilöön. Yksityistilaisuuksia järjestettäessä noudatetaan ohjeita turvaetäisyyksistä, maskin käytöstä ja hygieniakäytännöistä, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja. Suositellaan hyödyntämään etäosallistumista.

Ryhmäharrastustoiminta: 18 vuotta täyttäneiden ryhmäharrastustoiminta pidetään keskeytettynä. Mahdollisuuksien mukaan harrastustoimintaa toteutetaan etämuotoisena.

Alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta voi jatkua. Tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa. Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminnan jatkumisen osalta kunnat tekevät lopulliset päätökset epidemiologisen tilanteen mukaan.

Ikääntyneet ja riskiryhmät: Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ohjeistusta.

Opetuksen järjestäminen: Ammattikorkeakoulut ja yliopistot jatkavat etäopetuksessa. Suositus koskee sekä julkisia että yksityisiä toimijoita. Suositus ei koske välttämätöntä lähiopetusta. Opetus voidaan järjestää normaalisti lähiopetuksena toisen asteen oppilaitoksissa, kuten lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa ja vapaan sivistystyön oppilaitoksissa turvavälit ja maskisuositukset huomioiden.

Etätyösuositus: Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti

Etäkokouskäytännöt: Suositaan mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöjä sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa

Ravitsemusliikkeet: Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti

Lähde: Oyskorona.fi