Kurkistus toimitukseen: Kahen Ka­ha­vit: Mondo ja kan­na­bis pu­hut­ta­vat Py­hä­jo­ki­seu­dun toi­mi­tuk­ses­sa

Seuranta: Ou­lais­ten kau­pun­gin yli­las­ku­tuk­sen tut­kin­ta etenee: Yrit­tä­jän omai­suu­den ta­ka­va­rik­ko­ai­ka jatkuu tam­mi­kuul­le

Mainos: Tilaa tästä ja tutustu omaan pai­kal­lis­me­diaa­si tu­tus­tu­mis­hin­taan: Digi 6 kk 29,90 €

Py­hä­jo­ki odottaa li­sä­vä­keä, kaa­voi­tus ja kou­lu­han­ke mer­kit­tä­viä koh­tei­ta

Saaren koulun hanke ja kaavoitus värittävät tulevaa vuotta. Lainamäärä kasvaa, mutta tunnusluvut ovat kunnossa. Työpaikkojen saaminen ilahduttaa.

Pyhäjoen valtuuston puheenjohtaja Risto Kittilä.
Pyhäjoen valtuuston puheenjohtaja Risto Kittilä.
Kuva: Raili Viirret

Pyhäjoen ensi vuotta värittävät ensi vuonnakin merkittävät hankkeet. Kunta varautuu strategiansa mukaisesti väestönkasvuun, vaikka väkimäärä on entisestään vähentynyt tänä vuonna,

Tärkeimpänä hankkeena kunnalla on Saaren koulukampuksen rakentamiseen varautuminen. Myös alueen kaavamuutos on kesken.

Lisäksi laajakaistahanke, Kielosaaren kehittäminen ja Pyhäjokitalon edistäminen ovat kunnan hankkeiden kärjessä.

Kunnanjohtaja Matti Soronen nosti valtuuston keskiviikkoisessa kokouksessa esiin työpaikkaomavaraisuuden reilun kohoamisen viime vuonna sekä verotilitysten kasvun. Valtionosuudet ovat laskeneet viimeisten viiden vuoden aikana 17 prosenttia, mutta verokertymän nousu on paikannut menetystä.

Kunta tavoittelee tuhatta uutta asukasta vuoteen 2030 mennessä. Ensi vuodelle on laskettu 3200 asukasta, kun heitä tänä vuonna on 3150. Lisäksi varaudutaan noin kahden tuhannen asukkaan väliaikaiseen asumiseen Pyhäjoella ydinvoimalan rakentamisen aikana.

Merkittävimpiä kaavoitushankkeita on Matinsaari ja sen lähiympäristö. Matinsaari saa asemakaavan ja asuinalue laajenee yleiskaavalla kohti Ollinmäkeä.

Soronen muistutti, että ydinvoimalahanke on jo tuonut 150 uutta työpaikkaa kuntaan. Kunnan työpaikkaomavaraisuus onkin kasvanut.

RAOS Voiman ja Fennovoiman rakentamat kohteet tuovat kiinteistöveroina jo tänä vuonna 143 000 euroa, kun edellisvuonna vastaava summa oli 47 000 euroa.

Tuulivoimaloita kunnassa on kaavoitettuna jo 153, joista 103 on luvitettu. Myös niiden kiinteistöverotuotto on jo 660 0000 euroa. Soronen huomautti, että jos kaikki luvitetut tuulivoimalat rakennetaan, nousee tuulivoimaloiden kiinteistöverotuotto kunnalle jopa kolmeen miljoonaan euroon.

Kunta lähtee matkailuyrittäjän kanssa mukaan myös Kielosaaren kehittämiseen. Alue on saamassa hotellin ja 10 laadukasta huvilaa.

Soronen muistutti myös Fennovoiman hankkeen valtavista investoinneista. Kun muissa kunnissa puhutaan muutaman miljoonan investoinneista, Pyhäjoelle odotetaan ydinvoimalan ansiosta jopa seitsemän miljardin investointeja.

Kunnan lainamäärä kasvaa ensi vuonna 1.5 miljoonalla ja asukasta kohden se on ensi vuonna 4 122 euroa. Investoinneista huolensa kertoi Mauri Virkkunen (kesk). Laajakaistahankkeessa on saatava avustus ennen kuin siihen lähdetään. Valokuituhanke nielee ensi vuonna 420 000 euroa ja seuraavana saman verran avustuksina Pyhäjokisuun Vesi Oy:lle. Matti Pahkalan (kesk) mukaan laajakaistahanke etenee, kun sille saadaan pystyvä myyntihenkilö töihin.

Keskustaryhmän puheenvuorossa Niko Rantanen kertoi keskustalaisten hyväksyvän budjetin, vaikka lainakannan kasvu huolettaakin. Myönteistä on, että lainaa otetaan investointeja, kuten kouluhanketta varten, kunnan talous on plussan puolella ja omavaraisuus hyvällä tolalla, listasi Rantanen,

– Jokainen investointi on helppo päättää, mutta vaatii sitten myös paljon työtä viranhaltijoilta, hän muistutti,

Jaakko Jukkolan (val.yhd) mielestä kunnan kaavoittaminen on karannut käsistä. Hän vastustaa muun muassa Matinsaari-hanketta ja Pyhäjokitaloa. Hän esitti 100 000 euron määrärahaa kotihoidontukeen, mutta esitystä ei kannatettu ja se raukesi. Jukkola jätti eriävän mielipiteen asiaan ja perusteli sitä sillä, että koti on paras hoitopaikka lapsille. Hänen mukaansa laitoksissa lapset kasvatetaan kansainvälisyyteen ja irti kristillisyydestä ja isänmaallisuudesta. Hän pelkää, että kunnan strategia johtaa tragediaan.

Soronen selvitti, että kuntaan on Matinsaaren ja Aatosvainion kanssa kaavoitettu yhteensä 150 tonttia, se ei hänen mielestään olla liikaa.

Raino Peltoniemi (kok) näkee budjetin haasteellisena, mutta kunnan strategian mukaisena. Etupainotteisuus on hänen mukaansa hyvä asia.