Raahen kau­pun­gin­val­tuus­ton tou­ko­kuun ko­kous­kin pe­rut­tiin - seu­raa­va yritys ke­sä­kuus­sa

Korona on keskeyttänyt kaupunginvaltuuston päätöksenteon käytännössä lähes neljäksi kuukaudeksi.

-
Kuva: Vesa Joensuu

Kaupungin ylin päättävä elin, kaupunginvaltuusto, on kokoontunut Raahessa viimeksi 24. helmikuuta. Koronatilanteen takia maalis- ja huhtikuun kokoukset peruttiin, ja nyt on peruttu myös toukokuun kokous. Se oli tarkoitus pitää tulevana maanantaina.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pekka Poukkula (kesk) sanoo valtuuston kokoontuvan seuraavan kerran maanantaina 15. kesäkuuta. Tuolloin on varauduttu kokoustamaan pitkään, siksi kokous alkaa jo kello 16, kaksi tuntia normaalia aikaisemmin.

Kesäkuun kokous pidetään myös normaalia väljemmissä tiloissa, Raahesalissa. Vielä helmikuussa valtuusto kokousti Brain Centerin luentosalissa.

– Raahesalin sivulle tulee mikit, josta voi käydä puhumassa, ja kahvit juodaan pienemmissä ryhmissä, kertoo Poukkula poikkeusjärjestelyistä.

Jo viikkoa ennen kesäkuun varsinaista kokousta kaupunginvaltuusto kokoontuu valtuustoseminaariin.

Valtuuston kokousten perumisesta päättää viime kädessä puheenjohtaja. Pekka Poukkulan mukaan päätökset ovat syntyneet kokonaisharkinnan perusteella ja keskustellen.

Esimerkiksi valtuuston käsittelyä odottavien kaava-asioiden lykkäämisestä kesäkuulle puheenjohtaja kertoo keskustelleensa kaavoituspäällikön kanssa.

Vaikka valtuusto on ollut kokoontumatta kuukausia, on puheenjohtaja halunnut pitää säännöllisesti kokoustaneiden puheenjohtajiston ja kaupunginhallituksen kokouspiirin ulkopuolella olevat rivivaltuutetut ajan tasalla kaupungin asioista.

– Olen pyytänyt viranhaltijoita kokoamaan materiaalin ajankohtaisista asioista. Se on lähtenyt valtuutetuille sähköpostilla keskiviikkona.

Päätöstä odottavien asioiden kasautuminen mietityttää kaupunginvaltuuston ensimmäistä varapuheenjohtajaa Katja Hännistä (vas). Hän olisi toivonut, että valtuusto olisi päässyt pitämään kokouksen jo toukokuussa.

– Tuntuu, että päätöksenteko on vaarassa halvaantua koronan takia, mutta se ei koske vain Raahea, vaan monia muitakin. Ehdottomasti kesäkuussa meillä täytyy jo olla kokous, ja uskon että onkin.

Hänninen ymmärtää tilanteen poikkeuksellisuuden ja sanoo nostavansa hattua puheenjohtaja Poukkulalle siitä, miten hän on eri vaihtoehtoja punninnut ja ratkaisuja tehnyt.

– Kokousten pitämättä jättäminen ei ole kiinni halusta vaan järjestelyihin liittyvistä kysymyksistä. On jouduttu pohtimaan miten on viisainta toimia, että turvataan valtuutettujen terveys.

Kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja Pirkko Valtanen (sd) ei näe kaupungin päätöksenteon suhteen mitään ongelmia, vaikka valtuuston kokouksia ei olekaan pidetty.

– Ei huolestusta, olemme hyvin tietoisia ja kartalla kaupungin asioista. Asiat eivät jää hoitamatta.

Valtasen mukaan Raahessa on menty nyt nimenomaan terveys edellä.

– Näin keväällä ei yleensä ole muita tärkeitä asioita kuin edellisen vuoden tilien hyväksyminen. Jos olisi syksy, olisi tilanne ollut huomattavasti hankalampi, koska silloin olisi pitänyt päättää esimerkiksi seuraavan vuoden veroprosentit ja talousarvio tietyllä aikataululla.

Kun kokoontumisrajoitukset kesäkuun alussa väljentyvät, helpottaa se Valtasen mukaan myös valtuuston kokousten järjestämistä.

Fakta

Kaupunginvaltuusto

Kaupunginvaltuusto on kaupungin asukkaiden valitsema kaupungin ylin päättävä toimielin. Se valitaan kuntavaaleilla joka neljäs vuosi.

Valtuusto päättää kunnan talouden ja rahoituksen perusteista, veroprosenteista, maksujen yleisistä perusteista ja takauksista. Valtuusto päättää kunnan hallinnon rakenteesta, muun muassa lautakunnista sekä niiden toimivallasta ja hyväksyy tarvittavat johtosäännöt. Valtuusto valitsee luottamushenkilöt ja tärkeimmät viranhaltijat.

Raahen kaupunginvaltuustossa valtuutettuja on 43. Keskustalla on 19 valtuutettua, vasemmistoliitolla 10, sosiaalidemokraateilla 7, kokoomuksella 3, perussuomalaisilla 2, kristillisdemokraateilla 1 ja vihreillä 1.

"Osaltaan kokousten perumiseen on vaikuttanut käytännön järjestelyjen vaikeus. Kesäkuussa rajoitukset höllentyy ja järjestelyjen osaltakin tilanne sitten helpottuu."
Pekka Poukkula
puheenjohtaja Raahen kaupunginvaltuusto