50 kuvaa: Ou­lais­ten lukion Wanhat 2024

Maskeerattu mies: Jorma Rantala kertoo ami­raa­li Thitzin tarinan

Kerro havainnoistasi: Ve­si­joh­to­ver­kos­tos­sa on vuo­to­koh­ta Ou­lai­sis­sa

Mainos: Talvitarjouksena Pyhäjokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Ny­kyi­set paanut pe­räi­sin 60-lu­vul­ta – Kirkon katto kor­jauk­sen tar­pees­sa Ou­lai­sis­sa

Oulaisten kirkon katto on korjauksen tarpeessa. Kuva katon tervauksesta vuodelta 2008.
Oulaisten kirkon katto on korjauksen tarpeessa. Kuva katon tervauksesta vuodelta 2008.
Kuva: Liisa Vesisenaho/Arkisto

Oulaisten kirkon katto vaatii korjausta. Sen vanhimmat paanut ovat peräisin vuodelta 1961, osa on vuodelta 1986. Paanuja on korjattu tarvittaessa pitkin matkaa, mutta nyt on tullut aika tehdä katolle suurempi peruskorjaus.

Oulaisten seurakunnnan kirkkovaltuusto päätti torstaina yksimielisesti käynnistää kirkon katon paanuhankkeen. Talouspäällikkö Mervi Heikkilä-Matinlaurin mukaan kyseessä on kolmen vuoden mittainen ponnistus.

– Mitään vuotoja siellä ei ole. Katto ei ole niin huonossa kunnossa, että tilanne olisi akuutti, mutta kumminkin aika pian se korjata täytyy, hän kertoo.

Ensin seurakunta etsii suunnittelijaa, ja suunnitelmat on tarkoitus saada valmiiksi tämän vuoden aikana. Sen jälkeen seurakunta pääsee hakemaan avustusta kirkkohallitukselta. Paanukaton korjaus tulee maksamaan arviolta yhden miljoonan euron verran.

Seurakunnan ensisijainen vaihtoehto on pitäytyä paanukatossa. Kattomateriaalin vaihtaminenkin on ollut esillä, mutta siinä on omat haasteensa. Lopullisesti asiaa pohditaan avustuspäätöksen jälkeen.

Paanukaton kuntoon kiinnitettiin huomiota, kun sitä viimeksi tervattiin. Paanuissa on ollut halkeamia, joita on korjattu. Katolle tehdyssä kuntotarkastuksessa selvisi, että noin kaksi kolmasosaa katosta joudutaan uusimaan. Osa katosta on puolestaan niin hyvässä kunnossa, ettei sitä tarvitse kuin tervata.

Avustuspäätöksen tultua on vuorossa puiden kaato metsästä. Sitten ottaa aikaa puiden kuivuminen. Talkoistakin on ollut jo puhetta.

– Aiheesta on keskusteltu, ja asiaa mietitään. Ilman muuta osa tehdään talkoilla, mitä pystyy, ja on järkevää. Kirkon katolle ei ketään varmaan päästetä kuitenkaan, Heikkilä-Matinlauri naurahtaa.