50 kuvaa: Ou­lais­ten lukion Wanhat 2024

Maskeerattu mies: Jorma Rantala kertoo ami­raa­li Thitzin tarinan

Kerro havainnoistasi: Ve­si­joh­to­ver­kos­tos­sa on vuo­to­koh­ta Ou­lai­sis­sa

Mainos: Talvitarjouksena Pyhäjokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Osal­lis­tu linkin kautta tai Ou­lais­ten Olo­ti­las­sa: Yhdessä etänä -aa­mu­päi­vä tors­tai­na Ou­lai­sis­sa

Oulainen

Yhdessä etänä -tapahtuma järjestetään torstaina Oulaisissa. Perehdytäänpä paremmin, mikä tapahtuma on kyseessä?

– Yhdessä etänä -aamupäiviä on järjestetty vuodesta 2021 lähtien Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n ja useiden yhdistysten, järjestöjen ja kuntien yhteistyönä. Idea etäyhteydellä toteutettaviin tapahtumiin lähti, kun koronatilanteen vuoksi mietittiin uusia tapoja tukea ikääntyvien hyvinvointia, Eloa ja iloa kylille -hankkeen projektivastaava Tanja Löytynoja kertoo.

Jumppaa, musiikkia, tietoiskuja muun muassa näitä on tarjolla Yhdessä etänä -aamupäivissä. Kuva Oulunsalossa helmikuussa järjestetystä tapahtumasta.
Jumppaa, musiikkia, tietoiskuja muun muassa näitä on tarjolla Yhdessä etänä -aamupäivissä. Kuva Oulunsalossa helmikuussa järjestetystä tapahtumasta.
Kuva: Sami Korkala/PoPLi
"Yhteistyökumppanit ovat olleet erittäin aktiivisia myös etäpisteiden järjestämisessä, sillä tapahtumassa on etäpisteitä enemmän kuin koskaan aiemmin."
Tanja Löytynoja
Eloa ja iloa kylille -projektivastaava

Oulaisten tapahtuma on kolmas tänä vuonna järjestettävistä Yhdessä etänä -aamupäivistä.

– Tämän vuoden tapahtumat toteutetaan hybridimallilla eli osallistua voi etänä mutta myös tulla paikan päälle. Oulaisissa tapahtuma järjestetään Olotilassa kello 10 alkaen.

Löytynoja selvittää, että he, jotka eivät Olotilaan tule voivat osallistua etäpisteiden kautta.

– Oulaisten tapahtumaan on tulossa runsaasti etäpisteitä. Etäpisteitä on ainakin Rantakartanossa, Peltokartanossa, Esperi Oulassa, Taukokankaalla, päiväkeskuksessa, Ylitalon rantamajalla Piipsjärvellä, Matkanivan kylätalolla ja kirjastossa. Lisäksi tapahtumaan voi osallistua ihan kotoa käsin.

Millaista ohjelmaa tapahtumassa on tarjolla?

– Yleensä toiminnallista tekemistä, kuten ohjattuja liikuntatuokioita, tietoiskuja terveydestä, liikunnasta, hyvinvoinnista. Myös muuta kevyempää ohjelmaa kuten visailua, yhteislaulua ja tarinankerrontaa. Lisäksi on ollut mukana olevien yhdistysten ja hankkeiden esittelyä. Ohjelma on rakentunut aina osallistujien toiveiden, vuodenaikojen, teemapäivien ja vetäjien osaamisen mukaan.

Oulaisissa ohjelmassa on ainakin tietoa ikäihmisten ravitsemuksesta, kirjaston ja seurakunnan palveluista sekä liikuntatuokio ja musiikkiesityksiä.

Oulaisten kotihoidon fysioterapeutti Jenny Pärnänen kertoo, että Yhdessä etänä -tapahtumaa odotetaan jo innolla.

– Tapahtumaan suhtaudutaan tosi hyvin, ja moni on lähdössä innolla mukaan joko paikan päällä tai etänä. Etäyhteydellä osallistutaan ainakin päiväkeskuksesta, Rantakartanosta, Esperi Oulasta ja Konttilan Tuvalta. Konttilan Tuvalta väkeä on tulossa myös Olotilaan, Pärnänen luettelee.

Pärnänen arvostaa sitä, että tapahtuma järjestetään Oulaisissa. Hän kertoo, että eri aiheiset tietoiskut ja ohjelmat ovat tervetullutta vaihtelua koronan jälkeen ikäihmisille.

– Olisi hienoa, jos vastaavia tapahtumia järjestettäisiin myöhemmin lisää.

Projektivastaava Tanja Löytynoja summaa, että Yhdessä etänä -tapahtumat toteutuvat useiden tahojen yhteistyönä.

– Oulaisten tapahtuman suunnitteluun ja toteutukseen osallistuu useita toimijoita, ja tulossa on monipuolista ohjelmaa. Yhteistyökumppanit ovat olleet erittäin aktiivisia myös etäpisteiden järjestämisessä, sillä tapahtumassa on etäpisteitä enemmän kuin koskaan aiemmin, Löytynoja kiittelee.

Seuraavat teematapahtumat järjestetään toukokuussa Utajärvellä ja kesäkuussa Iissä.

– Tällä hetkellä ei ole sovittu muista Yhdessä etänä -aamupäivistä Pyhäjokialueella. Ensi syksyn toiminta on parhaillaan suunnitteilla, ja mikäli yhdistyksissä, järjestöissä ja kunnissa on kiinnostusta, PoPLi on mielellään mukana järjestämässä erilaisia hyvinvointitapahtumia. Esimerkiksi PoPLin Eloa ja iloa kylille -hankkeessa toteutetaan jatkossa ikäihmisille ja kylien asukkaille suunnattuja palvelupäiviä kylillä sekä erilaisia vuorovaikutteisia tapahtumia kylillä ja kuntakeskuksissa eri puolilla Pohjois-Pohjanmaata.

Tapahtumaan pääset osallistumaan etänä tämän linkin kautta.


Yhdessä etänä -aamupäivä Oulaisissa

Torstaina 28. huhtikuuta kello 10–12

10.00-10.05 Avaussanat / Tanja Löytynoja, PoPLi

10.05-10.20 Haitarimusiikkia / Eläkeliiton Oulaisten yhdistyksen haitariporukka

10.20-10.35 Liikuntatuokio / Jyri Hämäläinen ja Seena Arvio, Oulaisten kaupunki

10.35-10.55 Ikäihmisten ravitsemus ja vitamiinit / Jyri Hämäläinen, Oulaisten kaupunki & Heidi Veteläinen, Oulaisten apteekki

10.55-11.10 Yhteislaulua / Eläkeliiton Oulaisten yhdistys

11.10-11.25 Seurakunnan palvelut ikäihmisille / Oulaisten seurakunta

11.25-11.40 Kirjastopalvelut ikäihmisille / Mari Limnell, Oulaisten kaupunginkirjasto

11.40-11.50 Järjestön rooli ikäihmisten toimintakyvyn edistäjänä / Kaija Sepponen, Eläkeliiton Oulaisten yhdistys

11.50-11.55 Utajärven terveiset

11.55-12.00 Päätössanat


Järjestäjinä PoPLi ry:n Yhdistyksistä hyvinvointia -hanke ja Eloa ja iloa kylille -hanke, Oulaisten kaupunki ja Kyläillen! -hanke, Eläkeliiton Oulaisten yhdistys, Oulaisten apteekki, Oulaisten seurakunta ja Oulaisten kaupunginkirjasto.